Mykkäkoulu myrkyttää parisuhteen – älä lakaise ongelmia maton alle

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Mitä vähemmän parisuhteessa keskustelee, sitä enemmän ongelmat ja niihin liittyvä ahdistus kasvaa. Kommunikaatio on parisuhteen onnellisuuden avain, jotta osapuolet voivat oppia toisistaan ja itsestään yhteisen hyvä nimissä.

Asioita ei tarvitse vatvoa ja analysoida maailman tappiin asti. Niistä on kuitenkin pystyttävä keskustelemaan rakentavasti ja siten, että esimerkiksi ongelmaksi muodostuneet asiat eivät toistu tai kasva järjettömän suuriin mittasuhteisiin. Mykkäkoulu on todella epäkunnioittavaa toista ihmistä kohtaan, sillä sen avulla viestittää etteivät kumppanin mielipaha tai ajatukset kiinnosta – saati parisuhde itsessään.

Puhumattomuus ajaa suhteen tuhoon. Se ei kasvata tai auta tulevaisuuden varalta, vaan toimii ikävän kierteen tavoin. Samalla asiat ovat pelkkien olettamusten tai väärinymmärrysten varassa. Kukaan ei pysty lukemaan toistensa ajatuksia. Lisäksi seksielämä kärsii.

Keskusteleminen ei tarkoita tappelemista. Se on ajatustenvaihtoa ja toisen mielipiteen kuuntelemista. Ongelmia ratkoessa ei ole tarkoitus etsiä syyllisiä tai luetella virheitä. Kumppanusten tulee pyrkiä yhdessä ratkaisemaan hankaluudet ja oppia toisistaan.