Opiskelijoita huijataan lavastamaan oma sieppauksensa – tekijöille jo miljoonia

Ohhoh! · Tim Isokivi

Uudenlainen huijauksen muoto on herättänyt huolta Australiassa. Siinä etenkin kiinalaisia opiskelijoita huijataan lavastamaan oma sieppauksensa ja keräämään tekijöille suuria summia rahaa.

Huijarit ottavat uhreihin yhteyttä puhelimitse, esiintyen kiinalaisina viranomaisina. He väittävät uhrin olevan esimerkiksi syytettynä rikoksesta tai joutuneen identiteettivarkauden uhriksi ja vaativat heitä yhteistyöhön karkotuksen uhalla. Tämän jälkeen huijarit vaativat uhreja lopettamaan yhteyden pitämisen perheeseensä, vuokraamaan hotellihuoneen ja ottamaan kuvia tai videoita joissa heidät on sidottu kiinni.

Siepattuja teeskentelevistä uhreista otetut kuvat lähetetään heidän perheilleen, joilta vaaditaan tyypillisesti 12 000 – 300 000 euron lunnaita. BBC:n mukaan yhdessä tapauksessa uhrin perheen kerrotaan maksaneen huijareille jopa 1,2 miljoonan euron arvoiset lunnaat.

Australian New South Walesin poliisi tutkii parhaillaan tapauksia yhteistyössä kiinalaisten viranomaisten ja yliopistojen kanssa. Poliisin mukaan virtuaalisieppauksiksi kutsuttujen, kuluneen vuosikymmenen ajan lisääntyneiden rikosten takana on kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus.