Tsernobylistä löydettiin säteilyä syövä sieni – saattaa auttaa astronautteja tulevaisuudessa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden alueella kasvaa taatusti erikoista sientä. Siinä missä monille eliölajeille radioaktiivinen säteily on vaarallista, käyttää musta sieni sitä ravinnokseen.

Säteilyä syövästä cladosporium sphaerospermum -sienestä saattaa olla ihmisille yllättävää apua. Sitä voitaisiin käyttää suojaamaan astronautteja vaaralliselta kosmiselta säteilyltä. Sienen käyttömahdollisuutta tähän tarkoitukseen on jo tutkittu onnistuneesti Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Tutkimuksen perusteella noin 21 sentin sienikerros kykenee tarjoamaan täyden suojan kosmisilta säteiltä. Sientä voitaisiin myös helposti kasvattaa avaruudessa, minkä lisäksi se kykenee elpymään ja kasvamaan uudelleen vahingoittuessaan.

Cladosporium sphaerospermum -sientä löydettiin kasvamasta Tsernobylin ydinvoimalan jäähdytysaltaista, joissa säteilyn tasot ovat 3-5 kertaa keskivertoa voimakkaampia. Se muuttaa radioaktiivista energiaa kemialliseksi energiaksi solujensa melaanipigmenteillä. Tätä on Gizmodo-sivuston mukaan verrattu fotosynteesiin, jossa kasvit ne muuttavat auringonvaloa energiaksi.