Näin vältät turhaa napostelua – tietoisesta syömisestä voi olla apua

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sosiaalisen eristäytymisen aikana moni on voinut alkaa syömään epäsäännöllisemmin ja epäterveellisemmin. Kotona työskenteleminen on voinut ajaa monet myös jatkuvan napostelun kierteeseen, koska jääkaappi ja kaikki sen houkutukset ovat jatkuvasti käsien ulottuvilla. Huippumalli Emily DiDonato kääntyi tuoreella YouTube-videollaan ravintoneuvoja Marissa Meshulamin puoleen.

Meshulam auttaa asiakkaitaan syömään tietoisemmin, mikä yleensä johtaa myös terveellisempiin ruokailutottumuksiin. Tietoinen syöminen perustuu siihen, että ihminen tiedostaa kunnolla sen koska hänellä on nälkä ja myös sen, että miksi hän syö. Nälkä ei aina aja ihmisiä syömään vaan syy voi löytyä erilaisista tunnetiloista. Syömiseen ajavia tunnetiloja voivat olla esimerkiksi yksinäisyys, suru ja ahdistus sekä tylsyys.

Aluksi Meshulam kehottaa tunnistamaan oman kaavan. Jokainen ihminen yleensä napostelee tiettyjä herkkuja tiettyyn aikaan ja lähestulkoon aina samasta syystä. Kun syy on jokin muu kuin nälkä, vastaus tulisi löytää jostain muusta tekemisestä kuin syömisestä.

Marissa Meshulam kehottaa tylsyyteen syöviä asiakkaitaan tekemään napostelun halun iskiessä esimerkiksi jonkin lyhyen liikuntasuorituksen. Yksinäisyyteen napostelevien ihmisten tulisi syömisen sijaan soittaa vaikkapa ystävälle tai perheenjäsenelle. Meshulam kuitenkin muistuttaa, että toisinaan vastaus hyvään oloon voi löytyä jäätelöstäkin, minkä vuoksi jokaisen tulisi harjoittaa myös armollisuutta itseään kohtaan.