Harvinainen sininen kuu loistaa taivaalla Halloweenina – merkitse jo kalenteriisi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mikäli säät sen sallivat, saatetaan lokakuun lopussa ihastella melko harvinaiseksi kuvailtua ilmiötä taivaalla. 31. lokakuuta taivaalla hohtaa niin kutsuttu sininen kuu.

Nimestään huolimatta sininen kuu ei tarkoita sitä, että kuu hehkuisi taivaalla sen sinisempänä tai kirkkaampana kuin normaalistikaan. Sen sijaan termillä viitataan kahteen kertaan saman kuukauden aikana näkyvään täysikuuhun. Täysikuu nähdään taivaalla sääolosuhteista riippuen sekä perjantaina 2. lokakuuta että lauantaina 31. lokakuuta, sopivasti halloweenin aikaan.

Kuun vaiheet toistuvat tyypillisesti 29 päivän välein, joten täyden kuun osuminen kahdesti samaan kuukauteen on melko harvinaista. Se tapahtuu vain noin 2,5 – 3 vuoden välein. Täysikuu puolestaan osuu halloweeniin vain noin 19 vuoden välein.