Maapallon lämpöennätys rikki Yhdysvaltojen Kuolemanlaaksossa – 54,4 asteen helle iski

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen Kaliforniassa sijaitseva Kuolemanlaakso, eli Death Valley, oli maanantaina nimensä veroinen paikka. Laaksossa mitattiin lämpöennätys, joka saattaa olla koko Maapallon korkein 100 vuoteen.

Kuolemanlaaksossa mitattiin sunnuntaina iltapäivällä 54,4 asteen lämpötila. Yhdysvaltojen länsirannikkoa on koetellut viime päivinä raju helleaalto. Se on BBC:n mukaan jopa johtanut sähkökatkoksiin Kaliforniassa voimalaitoksessa ilmenneen vian myötä.

Mittaushistorian korkein Kuolemanlaakson lämpötila oli 56,6 astetta, joka mitattiin 10. heinäkuuta 1913. Tutkijat ovat kuitenkin myöhemmin todenneet lukeman saattaneen olla virheellinen. Maapallon lämpöennätyksen on kerrottu rikkoontuneen myös Tunisiassa vuonna 1931 mitatun 55 asteen myötä, mutta säähistorioitsijat ovat myöhemmin kyseenalaistaneet myös sen.