Mies ei juonut alkoholia mutta oli 24/7 humalassa – ulosteensiirto paransi

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Niin kutsuttu panimo-oreiyhtymä, eli auto-brewery syndrome, on harvinainen mutta sitäkin erikoisempi vaiva. Siinä hiilihydraatit muuttuvat vatsassa olevan hiivan ansiosta alkoholiksi. Vaiva saattaa kuulostaa koomiselta, mutta se voi tehdä sairastavan elämästä helvettiä.

Eräs 47-vuotias belgialaismies ihmetteli, miksi hän tunsi olonsa usein humalaiseksi juomatta tippaakaan alkoholia. Hänellä diagnosoitiin Ghentin yliopistollisessa sairaalassa panimo-oireyhtymä. Lääkärit ohjeistivat miestä välttelemään hiilihydraatteja ja käyttämään antimykoottisia lääkkeitä, mutta kumpikaan ohje ei tuntunut tehoavan vaivaan.

Lopulta sairauteen päätettiin kokeille toisenlaista toimenpidettä, ulosteensiirtoa. Siinä potilaan paksusuoleen siirretään terveen luovuttajan ulostetta, joka oli tässä tapauksessa peräisin miehen 22-vuotiaalta tyttäreltä. Tarkoituksena on tällä tavoin palauttaa suoliston normaali bakteerikanta.

Ulosteensiirto tehosi. Toimenpiteestä on 34 kuukautta, ja miehen oireet ovat kadonneet täysin. Belgialaismiehen tapaustutkimus julkaistiin lääketieteeseen keskittyvssä Annals of Internal Medicine -tiedejulkaisussa.