50 vuotta sitten kadonnut laji löydettiin uudelleen – hyppypäästäinen on sukua norsuille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Erittäin harvinainen somali sengi -hyppypäästäinen on erikoisen näköinen ilmestys. Kyseessä on erittäin pieni hiireä tai päästäistä muistuttava nisäkäs, jolla on kärsämäinen pitkä kuono.

Somali sengi nähtiin viimeksi vuonna 1962, ja lajin pelättiin jo kadonneen kokonaan maan kamaralta. Nyt laji on kuitenkin löydetty uudelleen Afrikan sarven alueelta. Tutkijat onnistuivat Independent-lehden mukaan löytämään harvinaisen hyppypäästäisen haastattelemalla paikallisia asukkaita, joille esiteltiin nisäkkään kuvia.

Hyppypäästäiset eivät niiden nimestä huolimatta ole läheistä sukua päästäisille. Sen sijaan hiiren kokoiset nisäkkäät ovat läheisempää sukua norsuille, maasioille ja manaateille, ja kyseisten lajien tavoin hyppypäästäisillä on kärsät. Eläimillä on myös pitkät takajalat, joiden ansiosta ne voivat juosta jopa 30 kilometrin tuntivauhtia.