Koronakoirat pian tositoimiin Suomessa – eläinlääkäriaseman rahoitus pelasti hankkeen

Lifestyle Matkailu Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoiden mukaan koirat pystyvät tunnistamaan koronavirusta sairastavat potilaat hajuerottelun avulla. Koirat ovat suoriutuneet tehtävästä nopeammin ja luotettavammin kuin laboratoriokokeet.

Suomalaisten koronakoirien koulutus oli vähällä loppua rahoituksen puuttuessa. Koulutusta on järjestetty vapaaehtoisvoimin ja siihen on haettu rahoitusta ministeriötasolta asti. Suomen suurin eläinlääkintäalan toimija Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy riensi apuun ja yritys on sopinut taloudellisesta tuesta hajuerottelukoulutuksen toteuttamiseksi.

Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy kustantaa koulutuksen toteuttamisen, koulutuksessa olevien koirien terveydenhuollon ja ravinnon sekä toimeentulon koirien ohjaajille koulutuksen ajalta. Hajuerottelukoulutuksessa selvitetään koirien soveltuvuutta COVID-19-positiivisten ihmisten tunnistamiseen.

Kokeilu aloitetaan syyskuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jonne ollaan parhaillaan rakentamassa testausasemaa. Ensimmäiset koronakoirat ovat jo valmiita kokeiluun ja ensimmäinen ryhmä saadaan koulutettua noin kuukauden sisällä.