Koronakriisi lisännyt mökkimurtojen määrää – suojele omaisuuttasi näin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat kesämökkikansaa ja monella on oma vapaa-ajan asunto sopivan ajomatkan päässä kotoa. Innoikkaimmat viettävät mökillä aikaa lumien sulamisesta niiden saapumiseen asti. Mökki kannattaa kuitenkin suojata murtovarkailta, sillä murrot ovat yleistyneet koronaviruspandemian aikana.

Murrot yleistyivät etenkin keväällä, kun ihmiset oli asetettu karanteeneihin omiin koteihinsa. Varkaat saivat temmeltää mökeillä rauhassa. Asumisen turvallisuuden palveluiden kehityspäällikkö Antti Määttänen LähiTapiolasta kertoo vinkkejä, kuinka mökkimurtoja voi estää parhaiten.

– Parasta varautumista on tietenkin elektroninen valvonta, kuten kamerat, valot ja liiketunnistimet. Tämä ei ole aina mahdollista. Silloin on syytä viedä pois kaikki arvokas ja sopia naapurin kanssa yhteisvalvonnasta. Pidemmän poissaolon ajaksi mökeiltä on ehdottomasti syytä viedä pois aseet ja säilöä ne määräysten mukaisesti. Lisäksi helposti myytävät esineet on syytä viedä pois, kuten kalliit työkalut, kertoo Määttänen.

Arvokkaampi omaisuus, kuten perämoottorit, veneet, polkupyörät, mönkijät ja peräkärryt kannattaa merkitä ja kuvata, koska kaikkea ei ole mahdollista viedä kotien kellareihin, autotalleihin tai ullakoille. Jos mökkiä ei saa pidettyä asutun näköisenä, on hyvä avata verhot ja kaapit, jos tilassa ei ole mitään arvokasta. Tällöin murtomies ymmärtää, että on turha tulla sisään, Määttänen päättää.