Veijo Baltzarin hurja rikosvyyhti syyttäjälle – poliisi kuuli yli 150 ihmistä vuoden aikana

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen kulttuurieliitin silmien alla vuosikymmenten ajan tapahtunut kyseenalainen teatteritoiminta nousi viimein uutisotsikoihin, kun poliisi alkoi tutkia kulttuurineuvos Veijo Baltzarin edesottamuksia. Tutkinnan rikosnimikkeitä ovat törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa, törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely ja laiton uhkaus.

Poikkeuksellisen laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikoskokonaisuuden esitutkinta kesti yli vuoden ja se on nyt valmis. Tutkinnan yhteydessä on kuulusteltu lähes sataa todistajaa ja lisäksi puhutettu puhelimessa yli viittäkymmentä ihmistä. Poliisi epäilee Veijo Baltzaria lukuisista rikoksista, joiden uhriksi on esitutkinnan perusteella joutunut seitsemän 1980‒2000-luvuilla syntynyttä naista.

Osa uhreista on ollut tekojen aikaan alaikäisiä. Veijo Baltzar on yli 70-vuotias. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 1.8.2004‒19.11.2019 välisenä aikana. Tapahtumapaikat ovat Helsinki, Espoo, Raasepori, Suonenjoki ja Kuopio. Veijo Baltzar tutustunut tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvännyt heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan. Hän on houkutellut uhreja ensin käymään ja oleskelemaan ja lopulta asumaan luonaan. Kahta Baltzarin avustajanaista epäillään avunannosta ihmiskauppaan.

– Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että rikoksista epäilty on käyttämällä hyväksi asianomistajien turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa ‒ ja ainakin osaa asianomistajista myös painostamalla ‒ värvännyt heidät yhteisöönsä ja majoittanut heitä erinäisissä asunnoissa saattaakseen heidät seksuaalisen hyväksikäytön ja/tai pakkotyön kohteeksi ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela.

Turvattomalla tilalla viitataan siihen, että kaikki asianomistajat ovat olleet nuoria tai muuten haavoittuvaisia. Kaikki eivät ole olleet alaikäisiä, mutta heillä on voinut ollut jo ennestään elämässään haasteita, joista he ovat kertoneet Baltzarille. Toisin sanoen hän on ollut tietoinen asianomistajien haavoittuvasta asemasta. Riippuvainen asema perustuu muun muassa siihen, että uhrit ovat olleet taloudellisesti ja majoituksen suhteen riippuvaisia Baltzarista. Hän on eristänyt ja uhkaillut nuoria ja on käyttänyt hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.