Ensi viikolla on Auton vapaapäivä – ilmainen joukkoliikenne kuudessa kunnassa

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Keskiviikkona alkoi Euroopassa liikkujan viikko, jonka tarkoituksena on kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän esimerkiksi työmatkansa polkupyörällä. Viikko huipentuu tiistaina 22. syyskuuta Auton vapaapäivä -tempaukseen.

Ensi viikon tiistaina ei siis käytetä henkilöautoa liikkumiseen, vaan ihmisen tulee suoriutua matkoista ja siirtymistä lihasvoimin tai joukkoliikennettä suosimalla. Suomessa Auton vapaapäivää vietetään erilaisten kestävän liikkumisen tapahtumien ja joukkoliikennekampanjoiden parissa. Ilmaista joukkoliikennettä tarjoavat tänä vuonna Kemi, Porvoo, Joensuu, Kontiolahti, Liperi ja Riihimäki.

Auton vapaapäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2000 alkaen. Auton vapaapäivän juuret juontavat 1990-luvulle, jolloin ympäri Eurooppaa järjestettiin teemapäiviä ja tempauksia, joilla haluttiin kiinnittää huomiota lisääntyvän liikenteen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin sekä joukkoliikenteen kehittämiseen. Nykymuotoisena Auton vapaapäivää on vietetty ympäri maailmaa vuodesta 2001 alkaen. Auton vapaapäivä on yhä hyvä ajankohta herätellä ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintoja.