Uusi teoria Titanicin uppoamisesta – auringonpurkaus saattoi vaikuttaa onnettomuuteen

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaikkien aikojen tunnetuimpiin merionnettomuuksiin lukeutuva Titanicin uppoaminen tapahtui 14. huhtikuuta 2012. Tuoreen teorian mukaan onnettomuuteen saattoi vaikuttaa jokseenkin yllättävä ilmiö, pohjoiseen pallonpuoliskoon osunut auringonpurkaus.

Yhdysvaltalaisen meteorologian tutkija Mila Zinkovan teorian mukaan Titanic upposi edelleen törmättyään jäävuoreen Atlantin valtamerellä. Tutkija kuitenkin epäile alueella mahdollisesti vaikuttaneen aurinkomyrskyn vaikuttaneen aluksen navigointijärjestelmään pienillä, mutta merkittävillä tavoilla. Se olisi voinut aiheuttaa virhearvioita aluksen suunnitellussa kurssissa ja häiritä Titanicin sekä muiden lähellä liikkuneiden alusten välistä viestintää, kuten hätäviestien lähettämistä.

Royal Meteorological Societyn sivuilla julkaistun Zinkovan tutkimuksen mukaan Titanicin onnettomuusalueen yläpuolella oli kohtalokkaana yönä nähty kirkkaita revontulia. Niitä syntyy aurinkotuulten vaikutuksesta.

Auringonpurkaukset voivat vaikuttaa elektronisten laitteiden toimintaan merkittävästi. Monia sähkölaitteita on pyritty nykyään suojaamaan niiden vaikutuksilta. Tutkijat ovat kuitenkin varoittaneet voimakkailla aurinkomyrskyillä voivan olla tulevaisuudessa vakavia, koko ihmiskuntaan vaarallisella tavalla vaikuttavia seuraamuksia.