Yhdysvaltojen maastopalot vaikuttavat jo Suomessa – savut kulkeneet pitkän matkan

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Ilmatieteen laitos kertoo, että Yhdysvaltojen länsirannikolla riehuvat maastopalot ovat tuottaneet runsaasti savua ilmakehään. Osa savuista on kulkeutunut suihkuvirtausten mukana Suomeen. Savut voivat esimerkiksi värjätä auringonlaskun punaiseksi.

Suomen yläpuolella oleva savupilvi oli suurimmillaan maanantaina. Se oli laajuudeltaan 20 miljoonaa neliökilometriä, eli suurempi kuin Venäjä. Savuhiukkasia on havaittu jo viikon ajan maamme ilmakehässä.

Yhdysvaltojen länsirannikolla syttyy maastopaloja joka vuosi. Pahimmillaan palokausi on heinä-marraskuussa, ja tyypillisesti kausi päättyy vasta syyssateiden alkaessa. Tänä vuonna maastopalot ovat kuitenkin olleet poikkeuksellisen voimakkaita. California Department of Forestry and Fire Protection on ilmoittanut, että vuosi 2020 on ollut Kalifornian historian pahin maastopalokausi. Syynä on ilmastonmuutos.