Korkein oikeus päätti – uusnatsijärjestö PVL lakkautetaan

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Korkein oikeus on päättänyt, että uusnatsijärjestönä tunnettu Pohjoismainen vastarintaliike on laiton ja sen toiminta on lakkautettava. Korkeimman oikeuden antama tuomio ei kumonnut käräjäoikeuden ja hovioikeuden aiempia päätöksiä. Asiasta on käyty oikeutta kaikissa kolmessa oikeusasteessa.

KKO:lle toimittamassaan valituksessa yhdistyksen hallituksen jäsenet olivat vedonneet yhdistymisvapauteen ja sananvapauteen. KKO katsoi kuitenkin, että yhdistyksen toiminta oli ollut näiden oikeuksien väärinkäyttöä, koska yhdistyksen tavoitteena oli kansanvaltaisten rakenteiden kumoaminen tai muiden perus- ja ihmisoikeuksien olennainen vähentäminen. Yhdistyksen tavoitteet ja toiminta eivät saa yhdistymisvapauden tai sananvapauden suojaa.

Poliisit ovat aiemmin kertoneet, että toimintakiellossa olevan PLV-yhdityksen jäsenet ovat perustaneet uuden, Kohti vapautta -nimisen kansanliikkeen. PVL:n jäsenet ovat käyttäneet väkivaltaa aatetta ja vihaa lietsoessaan. Jäseniä on tuomittu useista väkivallanteoista. Yksi heidän uhreistaan menehtyi Asema-aukiolla tapahtuneen pahoinpitelyn seurauksena.