Suomalaistutkijat selvittävät: Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Oulun yliopiston tutkijat hakevat parhaillaan 900 oululaista päiväkoti-ikäistä lasta mukaan tutkimukseen, jossa selvitetään uudenlaista tapaa ehkäistä korvatulehduksia. Tutkimuksessa selvitetään, voiko nenänielun normaalilla hyötybakteerilla estää korvatulehduksia pienillä lapsilla. Korvatulehdusten ennaltaehkäisy vähentäisi merkittävästi antibioottihoitojen tarvetta.

Lähes kaikki lapset sairastavat korvatulehduksen, ja korvatulehdus on tärkein syy lapsen antibioottihoitoon. Uusi tutkimusidea perustuu tietoon, jonka mukaan nielun oma hyödyllinen bakteeri kilpailee taudinaiheuttajabakteerien kanssa nielussa ja siten estää korvatulehduksen synnyn ja bakteerien nousun välikorvaan. Bakteeri tuottaa luontaisia antibiootin kaltaisia puolustusproteiineja haitallisia bakteereita vastaan.

Tiedotteen mukaan samassa tutkimuksessa kartoitetaan, voiko hyötybakteereja käyttää myös lasten muiden ylähengitystieinfektioiden sairastamisen vähentämisessä. Tämäkin vähentäisi antibioottien tarvetta, lääkärissä käyntejä ja vanhempien poissaoloa töistä lasten sairauden vuoksi.