Sisä-Suomen poliisi kyllästyi hurjastelijoihin: ”Jopa vuoden ajokielto”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Sisä-Suomen poliisi on tiedottanut, että poliisilaitoksen alueella on ollut runsaasti törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia lähiaikoina. Ihmisten piittamattomuus kostautuu muhkealla sakolla ja pitkällä ajokiellolla.

– Esimerkiksi viime viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina poliisin kirjasi yhteensä 21 rikosilmoitusta epäillyistä törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista. Näitä oli Pirkkalassa, Nokialla, Ylöjärvellä, Joutsassa, Jyväskylässä, Hämeenkyrössä ja Virroilla. Rikokset ovat painottuneet viikonloppuun, poliisilaitokselta huomautetaan.

Poliisi muistuttaa lähestyvää viikonloppua silmällä pitäen kuljettajia liikennesääntöjen noudattamisesta ja siitä, että törkeistä ylinopeuksista tulee kuukausien, tai jopa yli vuoden mittainen ajokielto. Ajokiellon pituuden arvioinnissa keskiössä on teon vaarallisuus ja moitittavuus. Ajokiellon tarkoituksena on estää henkilön osallistuminen liikenteeseen ajoneuvon kuljettajana silloin, kun hänellä ei katsota olevan edellytyksiä siihen.

– Suuntaa-antavasti esimerkiksi 100 km/h nopeusrajoitusalueella ajettaessa 150 km/h nopeudella ajokielto voi olla noin puoli vuotta, mutta tähän vaikuttavat muutkin asiat kuin nopeuden ylitys. Taajamassa vastaava 150 prosentin rajoituksen ylitys voi johtaa yli vuoden ajokieltoon. Tässä vaikuttavat muun muassa suojateiden ja koulujen läheisyys.