Euroopan keskuspankki suunnittelee digitaalista euroa – kokeiluvaihe alkaa pian

Digi · Terhi Piiroinen

Eurooppalaisten kuluttajien käyttöön suunnitellaan uutta digitaalista valuuttaa. Digieuro on uusi kryptovaluutta, joka korvaisi setelit ja kolikot. Ruotsissa on jo kehitetty digitaalista e-kruunua ja Kiinassa omaa valuuttaansa. Digieuro olisi omansa.

Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan digitaalinen euro olisi kuin setelien sähköinen muoto, jolla ihmiset ja yritykset voisivat suorittaa maksuja nopeasti, helposti ja turvallisesti. Sitä käytettäisiin käteisen rinnalla. Eurojärjestelmä aikoo joka tapauksessa jatkaa käteisrahan liikkeeseenlaskua. Nykyisin ihmisen on saatava tilillään oleva raha myös fyysisesti käteen niin halutessaan. Digieuro toisi tähän asiaan muutoksen.

EKP:n neuvosto ei ole vielä tehnyt päätöksiä digitaalisen euron käyttöönotosta. Ensin kuullaan kansalaisten, tutkijoiden, rahoitussektorin toimijoiden ja viranomaisten näkemyksiä ja kartoitetaan näiden tarpeita, toiveita ja mahdollisia huolia digieuron käyttöönoton suhteen. Julkinen kuuleminen alkaa 12.10.2020, ja sen aikana käynnistetään myös ensimmäisiä kokeiluja, vaikka päätöksiä käyttöönotosta ei vielä ole tehty.