Poliisilta karu kertomus lasten ulosajosta Vaasassa: ”Jalkojeni juuressa näen kaksi liikkumatonta ruumista”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Pohjanmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli on kirjoittanut Vaasassa äsken tapahtuneesta lasten ulosajosta omin sanoin sosiaaliseen mediaan. Viimeistään nyt vanhempien ja nuorten itse on herättävä siihen tosiasiaan, että liikennekäyttäytymiseen on tultava muutos. Poliisi pelasti lapset täpärästi auton räjähdykseltä.

Neljä 13-vuotiasta lasta loukkaantui ulosajossa Vaasassa valtatie 3:lla torstaiyönä. He olivat ajaneet ennen ulosajoa 140 kilometrin tuntivauhtia. Ulosajo tapahtui kuljettajan menetettyä ajoneuvon hallinnan. Auton perässä ajanut poliisi oli heidän suojelusenkelinsä.

– Viime yönä olin ihan tavallisessa yövuorossa kentällä yhdessä partiokaverini kanssa. Tavallinen keskiviikkoilta alkoi pikkuhiljaa kääntymään torstaiyöksi. Ajoimme poliisiautolla Rantatietä pitkin Vaasaa kohti. Ajoimme rauhallisesti piemeässä yössä, koska meillä ei ollut kiirettä mihinkään, Emil-niminen poliisi aloittaa.

– Edessämme ajoi henkilöauto, joka herätti kiinnostuksemme. Kentällä työskentelemieni vuosien aikana on kehittynyt jonkinlainen kuudes aisti, joka hälyttää, kun liikenteessä kohtaamillani autoilijoilla ei näytä olevan kaikki kunnossa. Auto, joka nyt ajoi edessämme, kuului juuri siihen kategoriaan. Jokin kuljettajan tavassa ohjata autoa herätti huomiomme ja laitoimme poliisiauton pysäytysvalot päälle. Auto kääntyi moottoritien liittymärampille kohti Vaasaa ja pysähtyi tien laitaan. Pysäytimme poliisiauton hieman taaemmaksi ja minä kävelin edessä olevan auton kuljettajan puolelle keskustellakseni kuljettajan kanssa. Koputin auton sivuikkunaan, näin kuljettajan, joka katsoo suoraan eteenpäin vältellen katsekontaktia. Hänen molemmat kätensä puristavat rattia ja sekuntia myöhemmin lähtee auto liikkeelle täyttä vauhtia.

Poliisi kertoo, että ehti kuitenkin huomata, että kuljettaja ei ollut autossa yksin. He kadottivat auton, mutta näkivät myöhemmin tulipalon. Sama auto paloi nyt soihtuna tien vieressä.

– Auton ulkopuolella makaa neljä nuorta, joista kaksi näyttää olevan tajuttomia ja kaksi ovat tajuissaan. Tajuissaan olevat nuoret valittavat kipuja ja puhuvat epäjohdonmukaisesti. Otan kiinni yhdestä nuoresta, nostan hänet ylös ja huudan suoraa huutoa: kuinka monta teitä oli autossa? Onko joku vielä sisällä autossa? Nuori vastaa nopeasti, että heitä oli neljä. Kaikki ovat ulkona, ole kiltti ja auta niitä toisia! Osoitan kädellä tajuissaan oleville nuorille, mihin suuntaan heidän pitää juosta, käsken heitä poistumaan palopaikalta kaikin keinoin. Auto tulee roihahtamaan tuleen.

– Jalkojeni juuressa näen kaksi liikkumatonta ruumista, jotka makaavat vain muutaman kymmenen senttimetrin päässä palavasta autosta. Otan kiinni molempien housujen vyötäröstä, nostan heidät ylös ja lähden juoksemaan kohti muita, jotka istuvat kauempana ojan reunalla. 30 sekuntia myöhemmin auto on yhtä tulimerta, renkaat räjähtävät ja palasia lentelee ympäriinsä.

Auto sammutettiin ja lapset toimitettiin sairaalaan. Paikkatutkinnan mukaan auto on lentänyt 48 metriä ilmassa. Ainoastaan yhdellä lapsella oli turvavyö. Poliisin mukaan on ihme, että kaikki autossa olleet jäivät eloon. Poliisi miettii, että mitä olisi tapahtunut, jos he eivät olisi saapuneet paikalle oikeaan aikaan.

– Toivoisin, että te vanhemmat, niin alaikäisten kuin täysi-ikäistenkin, kertoisitte tämän tarinani lapsillenne. Älkää syyttäkö ketään, mutta miettikää hetken erilaisten tekojen seurauksia, niin itsellenne kuin muille. Mikä tilanne on siellä missä asutte, esiintykö siellä vaarallista käytöstä liikenteessä, ajetaanko laittomilla kulkuneuvoilla, ajetaanko ilman ajokorttia ja miksi niin tehdään?

Tänk om – ett uppdrag som får en att stanna uppEntä jos – tehtävä, joka saa ihmisen pysähtymään (suomenkielinen kännös…

Publiée par Poliisi Pohjanmaa – Polisen Österbotten sur Jeudi 8 octobre 2020