Asteroidiksi luultu taivaankappale ihmetyttää – onkin ehkä 54 vuotta vanhan raketin osa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat hämmästelleet taivaankappaletta, josta odotetaan tulevan lähiaikoina Maapallon uusi kiertolainen. Asteroidiksi alun perin luultu taivaankappale on suurella todennäköisydellä osoittautunut ihmisten valmistamaksi.

Asteroid 2020 SO -nimen saanut kappale päätyy todennäköisesti kiertämään Maapalloa planeettamme painovoiman ansiosta ensi kuussa. Kappaleen uskotaan olevan osa NASAn vuonna 1966 avaruuteen lähettämää Centaur-kantorakettia. Se kuljetti avaruuteen Surveyor 2 -luotaimen, jonka suunniteltu laskeutuminen Kuuhun lopulta epäonnistui.

Taivaankappale löydettiin Havaijilla sijaitsevalla teleskoopilla, jota käytetään muun muassa mahdollisten Maapalloa uhkaavien asteroidien havaitsemiseen. Kappale on noin 8 metrin pituinen. Tutkijoiden huomion herätti Asteroid 2020 SOn lähes ympyrän muotoinen kiertorata, jota kuvaillaan Associated Press -uutistoimiston mukaan harvinaiseksi asteroidille.