Venäläissateliitti ja kiinalainen raketti ovat vaarassa törmätä avaruudessa – seuraukset arvaamattomia

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Venäläinen sateliitti ja kiinalainen raketti ovat vaarassa törmätä toisiinsa maata kiertävällä radalla. Vaikka kumpikin on jo poistettu käytöstä, saattaisi törmäyksellä olla dramaattisia ja arvaamattomia seurauksia.

Venäläinen Kosmos-2004 -sateliitti ja kiinalainen Chang Zheng 4C -raketti leijailevat parhaillaan maata kiertävällä radalla. Kappaleet saattavat törmätä toisiinsa Etelänavan yläpuolella noin 20 prosentin todennäköisyydellä, jota sateliittien ja avaruusromun liikkeitä seuraava LeoLabs kuvailee suureksi. Kappaleiden nopeus olisi törmäyshetkellä noin 14,7 kilometriä sekunnissa.

Maapallolla oleville ihmisille törmäyksestä ei todennäköisesti olisi haittaa, sillä kumpikin kappale lentää Business Insider -lehden mukaan noin 991 kilometrin korkeudessa. Törmäyksen voimasta hurjilla nopeuksilla sinkoilevista tuhansista kappaleista saattaisi kuitenkin olla merkittävää haittaa kiertoradalla oleville aluksille, astronauteille ja sateliiteille.

Koska sekä sateliitti että raketti ovat jo käytöstä poistettuja, ei niiden kiertorataa voida muuttaa. Vastaavanlaisten yhteystörmäyksien todennäköisyyden pelätään lisääntyvän lähitulevaisuudessa sateliittien ja avaruusromun määrän kasvaessa jatkuvasti.