Suomalaisen vaalean kalan sesonki on nyt – ahven, siika ja kuha muutakin kuin soppakaloja

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalainen kala on herkullinen, puhdas, terveellinen ja ekologinen vaihtoehto ruokapöytään nautittavaksi. Kalastajat ovat kertoneet, että ahven, kuha ja siika käyvät nyt hyvin pyydyksiin. Kannattaa suunnata kalatiskille asioimaan.

Ahven on yksi maukkaimmista kaloista maassamme. Sen liha on kiinteää ja vaaleaa. Ahven on myös Suomen kansalliskala. Kokeile isompia ahvenfileitä pannulla tai uunissa paistettuina. Savustettu tai grillattu ahven on myös herkullinen.

Pro Kala kertoo, että kaikista kaloista voi tehdä soppaa, mutta esimerkiksi rasvaisella lihalla varustettu siika on erinomaista savustettuna. Graavisiika on herkullinen lisä vaikkapa juhlapöytään asti. Arkena siitä voi valmistaa vaikkapa pariloituja naposteltavia.

Vaalean kalan voi myös leivittää ja muuttaa kotitekoisiksi kalapuikoiksi. Etenkin kuha sopii tähän erinomaisesti, mutta myös muut vaaleat kalat. Usein kuhafileet kääritään rulliksi ja tarjotaan herkullisten kastikkeiden kanssa.