Mies ei suostunut kättelemään naista – Saksan kansalaisuus peruttiin viime hetkellä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Libanonilainen mies ei saanut Saksan kansalaisuutta, koska ei suostunut kättelemään kansalaisuuden vahvistavaa asiakirjaa ojentanutta naista. Mies vetosi uskontoonsa ja siihen, että hänellä on lupa kätellä vain vaimoaan. Saksan tuomioistuin oli eri mieltä.

Naisvirkailija oli ojentamassa vuodesta 2002 saakka Saksassa asuneelle muslimimiehelle kansalaisuuden vahvistamaa asiakirjaa vuonna 2015. Prosessi tyssäsi siihen, että mies ei suostunut kättelemään naista. Virkailija päätti hylätä hakemuksen, DW uutisoi.

Saksalaisen tuomioistuimen mukaan kansalaisuuden hylkääminen oli tässä tapauksessa hyväksyttävää, koska miehen ideologia ei sovi Saksan kulttuuriin tai arvoihin. Oikeuden mukaan kättelyperinne elää syvällä saksalaisten keskuudessa ja sen avulla on sinetöity sopimuksia vuosisatojen ajan. Kättelystä kieltäytyminen sukupuolen perusteella rikkoo Saksan perustuslakia ja sen kohtia liittyen tasa-arvoon.