Facebook kehitteli ainutlaatuisen tekoälyn – kääntää 100 kieltä uudella tavalla

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Facebook on kehitellyt tekoälyn, joka saattaa mullistaa kielten konekääntämisen. Se kykenee kääntämään 100 eri kieltä käyttämättä apunaan englantia.

Neuroverkkoja hyväkseen käyttävät käännösohjelmat, kuten Google-kääntäjä, ovat perinteisesti kääntäneet sanat ja lauseet ensin englanniksi ja siitä uudelleen halutulle kielelle. Ne eivät siis ole kyenneet kääntämään esimerkiksi kiinaa suoraan suomeksi. Tämä johtaa usein kehnoihin käännöksiin etenkin kokonaisten lauseiden tapauksissa.

Facebookin tuore M2M-100 kykenee kuitenkin kääntämään 100 eri kieltä ilman välivaihetta. Tämä onnistui opettamalla käännösohjelmalle yhteensä 2 200 kielisuuntaa, mikä on kymmenkertainen määrä verrattuna aikaisempiin monikielisiin malleihin. M2M-100:n tietoaineisto rakennettiin yhteensä yli 7,5 miljardista lauseesta 100 eri kielellä.