NASA paljasti Kuun pinnalla olevan vettä – astronautit voisivat käyttää sitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on paljastanut merkittävän löydön Kuusta. Maan kiertolaisen pinnalla saattaa olla vettä huomattavasti enemmän eri puolilla Kuuta, kuin aikaisemmin luultiinkaan. Löydöksestä voi olla hyötyä Nasan Artemis-avaruusohjelmassa.

Kuun varjoisissa osissa on aikaisemmin tiedetty olevan ainakin pieniä määriä jäätynyttä vettä. SOFIA-teleskoopilla tehtyhen havaintojen perusteella sitä löytyy kuitenkin myös Kuun auringon valaisemalta puolelta. Vesi havaittiin yksittäisten molekyylien muodossa Clavius-kraaterin läheisyydestä.

Tutkijat epäilevät veden säilyvän Kuun napa-alueilla kylmissä koloissa, jotka suojaavat sitä lämmöltä ja Auringon säteilyltä. Tästä saattaa olla hyötyä NASAn suunnitelmissa rakentaa pysyviä tukikohtia Kuuhun ja lentää tulevaisuudessa Marsiin, sillä veden kuljettaminen Maasta avaruuteen on haastavaa ja kallista. Vettä tarvittaisiin CNN-uutissivuston mukaan paitsi astronauttien juomavedeksi, myös rakettipolttoaineen valmistukseen.