76 maan rannoilta kerättiin yli 726 000 kiloa roskia – tempaus tuotti näkyvää tulosta

Ohhoh! Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Koronaviruksen aiheuttaman pandemian aikana hengityssuojaimia ja kumihanskoja on kulutettu mielettömän suuria määriä. Etenkin hengityssuojainten käyttäminen näyttää vielä toistaiseksi vain yleistyvän, mikä onkin lisännyt kertakäyttöisten maskien aiheuttamaa jätettä.

CNN-uutisen mukaan 76 maata osallistui syyskuussa järjestettyyn kansainväliseen rannikoiden siivoamisoperaatioon. Yhteensä roskia kerättiin rannoilta syyskuun aikana kaiken kaikkiaan noin 726.000 kilon verran. Yhteensä 62.210 roskaa olivat peräisin pelkästään kumihanskoista ja hengityssuojaimista.

Samalla kun ilmakehä tuntuu puhdistuvan lentoliikenteen hidastuttua, meri on alkanut täyttymään koronavirukseen liittyvistä roskista. Kertakäyttöisten hengityssuojainten hajoaminen kestää luonnossa noin 450 vuotta, minkä vuoksi asiantuntijat ovatkin kehottavat ihmisiä yksityiselämässään suosimaan kankaisia uudelleen käytettäviä suojia. Toinen tärkeä asia on kertakäyttöisten maskien ja hanskojen oikeanlainen kierrättäminen niille kuuluviin keräysastioihin.