Oma tupa ja oma lupa – yksin asumisessa on vastuuta ja vapautta

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Omilleen muuttaminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan aiemmin opiskelupaikkojen lukuvuosien käynnistyttyä. Omassa kodissa saa syödä jääkapilla alasti tai laulaa mielin määrin suihkussa. Kukaan ei myöskään valita siitä, että imuroit aamulla ennen kouluun tai töihin lähtemistä.

Kimppakämpässä tai porukoiden katon alla on yleensä pienemmät kustannukset. Yksin asuessa joutuu maksamaan myös kaikesta itse. Sen vuoksi on järkevää laatia kuukausibudjetti, jonka puitteissa elää. Kannattaa myös luoda tarpeellisten numeroiden yhteystietoluettelo, jossa on huoltomiehen, sähköyhtiön, vuokrantajanan, terveyskeskuksen, vesilaitoksen ja muiden asumiseen liittyvien tahojen puhelinnumerot.

Yksin asuessa on järkevää luoda tukiverkko naapureista, joihin tutustuu parhaiten tervehtimällä ja juttelemalla. Kodin saa niin ikään sisustaa oman mielensä mukaan, mutta viihtyvyyden kannalta tärkeintä on siisteys ja puhtaus. Noudata viikkosiivousta.

Turvallisuus on tärkeää yksin asuessa ja oveen voi asentaa turvalukon, ovisilmän ja huolehtia esimerkiksi ikkunoiden kiinni olemisesta poissaolon aikana. Ruokaa voi tehdä pieniä annoksia kerrallaan. Kotiin ei kuitenkaan kannata erakoitua, vaan sosiaalisesta elämästä voi huolehtia ihmisiä näkemällä tai heitä kylään kutsumalla. Koti on ikioma turvasatama, jossa saa rauhoittua ja rentoutua omaan tyyliin.