Asteroidin metallien arvo on jopa 10 000 kwadriljoonaa – NASA lähettää luotaimen tutkimaan sitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Asteroidinvyöhykkeellä leijaileva suurikokoinen 16 Psyche saattaa olla arvokkaampi, kuin koko Maapallon talous yhteensä. Suurikokoisen asteroidin uskotaan nimittäin koostuvan kokonaan metalleista.

Läpimiltaltaan 250 kilometrin kokoinen 16 Psyche on yksi Marsin ja Jupiterin välisen asteroidivyöhykkeen suurimmista kappaleista. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että asteroidi koostuu suurimmaksi osaksi raudasta ja nikkelistä. Mikäli näin on, saattaa asteroidin arvo olla jopa 10 000 kwadriljoonaa dollaria.

16 Psycheä on tutkittu Hubble-teleskoopilla. Tutkija Tracy Becker kertoo CNN-uutissivustolle kappaleen pinnan heijastavan UV-säteilytä samalla tavoin kuin rauta heijastaa auringon valoa. Tutkijat epäilevät asteroidin syntyneen aurinkokunnan varhaisen planeetan menetettyä ytimensä yhteentörmäyksen seurauksena.

NASA suunnitelee lähettävänsä niin ikään Psyche-nimisen luotaimen tutkimaan asteroidia vuonna 2022. Sen on määrä tutkia harvinaislaatuista taivaankappaletta saavutettuaan sen vuonna 2026.