Tutkijat havaitsivat mystisen radiosignaalin – peräisin omasta galaksistamme

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat havaitsivat aikaisemmin tänä vuonna nopean radiopurkauksen, jonka alkuperä oli tuntematon. Nyt signaalin on paljastettu olevan peräisin omasta kotigalaksistamme, Linnunradalta. Havaittu signaali on niin kutsuttu nopea radiopurske, vain sekunnin murto-osan kestävä voimakas radioaaltojen purkaus.

Aikaisemmat radiopurskeet ovat olleet peräisin kaukaisista galakseista. Ne ovat ihmetyttäneet tähtitieteilijöitä jo vuosien ajan. Tuoreen signaalin uskotaan IFL Science -sivuston mukaan olevan peräisin Linnunradalla noin 30 000 valovuoden päästä sijaitsevasta magnetarista. Magnetarit ovat netronitähtiä eli kokoon luhistuneita tähtiä, joiden magneettikenttä on erityisen voimakas.

Löydöksen perusteella ainakin osa nopeista radiopuskeista saattaisi olla peräisin juurikin niistä. Tutkijoille on edelleen epäselvää, mikä nopeat radiopurskeet aiheuttaa. Tuoreen signaalin alkuperän löytyminen tähtitieteellisessä mittakaavassa läheltä Maapalloa saattaa kuitenkin auttaa mysteerin selvittämisessä.