Poliisi tutkii Facebookin kirpputorihuijauksia – operoitu venäjänkielisistä maista

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin poliisilaitos kertoo Facebookin kirpputoriryhmissä tapahtuneista huijauksista, jotka on operoitu venäjänkielisistä maista. Huijarit ovat iskeneet etenkin tänä syksynä. He käyttävät kolmatta tahoa huijausten tekemiseen.

– Tuotteita myyviin henkilöihin otetaan yhteyttä useimmiten Venäjälle tai muualle entisen Neuvostoliiton maihin viittaavista profiilista. Profiilit ovat selkeitä valeprofiileita eli niillä ei ole ollenkaan kavereita tai vain muutama kaveri hämäyksen vuoksi. Tällainen profiili ottaa yhteyttä tuotteen myyjään Google-kääntäjällä kirjoitettujen viestien avulla ja tarjoutuu ostamaan tuotteen, poliisi kertoo.

hteydenoton jälkeen huijariostaja ehdottaa kaupankäyntitavaksi TNT Express -palvelua. Yrityksellä ei ole mitään tekemistä huijausten kanssa. Ostaja lähettää tuotteen myyjälle linkin kirjautumista ja maksamista varten. Tosiasiassa linkki ohjaa tuotteen myyjän virtuaalisia lahjakortteja myyvälle sivustolle www.dundle.com/fi/pcs. Ostaja pyytää tuotteen myyjää maksamaan kyseisessä linkissä verkkopankkitunnuksilla “vakuutusmaksua” 100 tai 200 euroa.

– Huijarin mukaan palvelu toimii siten, että ostaja laittaa Facebookissa tuotetta myyvälle henkilölle rahan kyseisen palvelun kautta ja samalla kyseinen palvelu käy noutamassa tuotteen myyjältä ja toimittaa tuotteen ostajalle. Tämän onnistumiseksi tarvitsee kuitenkin maksaa “vakuutusmaksu”. Epämääräisen Facebook-profiili ja vakuutusmaksu ovat asioita, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja, täsmentää rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Ostaja pyytää tuotteen myyjää ottamaan maksamastaan lahjakortista ja sähköpostiinsa saamastaan koodista ruutukaappauksen ja lähettämään sen todisteena ostajalle. Tällä tavoin ostaja saa tuotteen myyjän ostamaan itselleen lahjakortin ja lähettämään sen käyttämiseen tarvittavan koodin itselleen. Tälläkään yrityksellä ei ole mitään tekemistä huijausten kanssa.