Tukes: Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia lemmikeille – kissojen myrkytyksiä tavallista enemmän

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut tavallista enemmän ilmoituksia kissojen myrkytyksistä. Syynä ovat olleet jyrsijämyrkyt, joita kissat ovat saaneet elimistöönsä syötyään myrkytettyjä hiiriä.

– Kissojen myrkytystapauksissa on kyseessä ollut vapaana ulkona liikkuva kissa, joka pyydystää hiiriä. Joskus myrkky on ollut käytössä naapurissa, mutta yleensä ei tiedetä, mistä kissa on saanut myrkkyä. Tyypillinen koiran myrkytystapaus johtuu siitä, että koira on päässyt syömään myrkkyä esimerkiksi kaapista tai myrkkyä on käyttöohjeiden vastaisesti levitetty pihalle, kertoo Tukesin ylitarkastaja Sanna Koivisto.

Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkkyjä käytettäessä on noudatettava käyttöohjeita. Jyrsijämyrkkyjen käytöstä on varoitettava naapureita, jotta he tietävät pitää lemmikkinsä kiinni myrkytyksen ajan. Tukes neuvoo ensisijaisesti käyttämään mekaanisia hiirenloukkuja.

Myrkkyä saanut kissa alkaa oireilla noin puolen tunnin kuluttua hiiren syömisestä. Kissan ruumiinlämpö laskee ja sille tulee tasapainohäiriöitä, kramppeja ja tajuttomuutta. Sairastunut kissa täytyy pitää lämpimänä ja toimittaa eläinlääkärille.

– Tyypillisesti potilaalla on tasapainohäiriöitä, lisääntynyttä tuntoherkkyyttä ja lihasnykinää. Joskus kissa on vastaanotolle tuotaessa tajuton ja alilämpöinen. Potilastapauksissani omistajat eivät ole itse käyttäneet myrkkyä hiirien myrkyttämiseen, vaan kissa on todennäköisesti pyydystänyt myrkytetyn hiiren jostain kodin lähimaastoista.

– Kissoja hoidetaan oireenmukaisesti, niitä nesteytetään ja vointia seurataan. Jos kissa on tajuissaan, se voidaan oksennuttaa. Oksennutetut kissat ovat oksentaneet usein sulamattoman hiiren. Vastamyrkkyä alfakloraloosille ei ole käytössä ja tämä hankaloittaa eläinten hoitamista. Onneksi suurin osa kissapotilaista on toipunut 1–3 päivän jälkeen myrkytyksestä normaaleiksi, mutta osa on jouduttu huonon ennusteen vuoksi lopettamaan, Koponen sanoo.