Maapallon sää on nurinkurin – Suomessa lämpimämpää kuin Etelä-Euroopassa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa on saatu Etelä-Suomessakin lumisateita ja valkoisen joulun tunnelmaa. Meteorologit kuitenkin kertovat, että lauantaina maassamme on lämpimämpää kuin Etelä-Euroopassa. Pohjois-Italiaan voi sataa viikonloppuna jopa kaksi metriä lunta.

– Pohjois-Espanjassa pakkanen voi kiristyä viikonlopun mittaan jopa 15 asteeseen ja Aurinkorannikollakin yön alimmat lämpötilat käväisevät alle viidessä lämpöasteessa. Kylmän ilmamassan purkaukseen liittyy myös lumisateita: Pyreneiden vuoristossa lumikertymät voivat viikonlopun kuluessa kasvaa lähemmäs puolta metriä. Lunta nähdään ylängöillä ja vuoristoalueilla myös Espanjan eteläosassa, Forecan meteorologi Markus Mäntykangas kertoo.

Jos lumisateet tulevat muualla Euroopassa vetenä, on sinne odotettavissa rajuja tulvia. Matalapaine imaisee kylmän ilmansa Grönlannista ja siirtää hyytävän ilmavirtauksen Atlantilta sisämaahan saakka ja pienet Alppikylät voivat joutua hetkellisesti kokonaan lumen saartamiksi. Suomessa on vuodenaikaan nähden lämmintä, sillä elohopea viihtyy viikonloppuna reilusti plussan puolella.