Mikromuovia löydetty jo Mount Everestin huipun tuntumasta

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Muovijätettä on jo päätynyt lähes jokaiseen Maapallon kolkkaan. Aikaisemmin mikromuovia löydettiin 11 kilometrin syvyisestä Mariaanien haudasta, nyt puolestaan maailman korkeimmalta vuorelta.

Iso-Britannian Plymouthin yliopiston tutkijat keräsivät eri puolilta Mount Everestiä kahdeksan 900 millilitran näyttettä virtaavasta vedestä ja yksitoista 300 millilitran luminäytettä. Mikromuovia löydettiin kaikista luminäytteistä ja kolmesta vesinäytteestä.

Eniten mikromuovia esiintyi Nepalissa sijaitsevasta Everestin perusleiristä, johon vuoren ihmisaktiviteetti on keskittynyt. Korkein näyte otettiin 8440 metrin korkeudesta merenpinnan yläpuolelta. Kyseisestä luminäytteestä löydettiin 12 mikromuovin palasta litraa kohden.

Suurin osa Mount Everestistä löydetystä mikromuovista oli peräisin synteettisistä kuiduista, kuiten akryylistä ja polyesteristä ja nailonista. Niitä käytetään muun muassa retkelijöiden vaatteiden ja varusteiden valmistamiseen.