Sarjamurhaaja Zodiacin 50 vuotta vanha salakirjoitus ratkaistiin

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Zodiac-nimellä esiintynyt sarjamurhaaja piinasi Kaliforniaa 1960-luvun lopussa. Useita ihmisiä tappaneen murhaajan henkilöllisyys ei koskaan paljastunut. Nyt yksi murhiin liittyneistä mysteereistä on vihdoin ratkennut.

Zodiac lähetti vuonna 1969 San Francisco Chronicle -lehdelle kirjeen, joka sisälsi 340 merkin pituisen salakirjoituksen. Salakirjoitusta yritettiin ratkoa asiantuntijoiden toimesta vuosikymmenten ajan, kunnes yhdysvaltalainen ohjelmistosunnittelija David Oranchak, australialainen matemaatikko Sam Blake ja belgialainen koodinmurto-ohjelmien koodaaja Jarl Van Eycke onnistuivat siinä.

Valitettavasti salakirjoituksesta ei selvinnyt suoria viitteitä Zodiacin henkilöllisyyteen. New York Times -lehden mukaan murhaaja vain härnäsi viestissä virkavaltaa ja kertoi uhriensa tulevan toimimaan hänen orjinaan tuonpuoleisessa. Zodiac tosin kertoi, että televisiokanava KGO:lle soittanut ja murhaajana esiintynyt henkilö ei ollut hän.

Zodiacin tiedetään varmasti murhanneen ainakin viisi ihmistä, joskin hän itse väitti uhriensa määrän olleen jopa 37. Hän lähetti lehdistölle useita kirjeitä joista osa sisälsi salakirjoitusta. Murhat toimivat myös inspiraationa lukuisille elokuville ja tv-sarjoille, muun muassa tapahtumiin erittäin löyhästi perustuvalle Likainen Harry -elokuvalle ja tapausta tutkineen Robert Graysmithin kirjoihin perustuvalle Zodiac-elokuvalle.