Luonnon ulkojäät kutsuvat ympäri maailmaa – luistelusta henkeäsalpaava kokemus

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomessakin tehdään ulkoluisteluratoja vesistöjen jäälle talviaikaan. Ilmiö ei ole erikoinen, vaan useat eri maat auraavat järviensä pinnan luistelua varten tai toisinaan se on peilikirkas luontoäidin muovaamana. Jääradat saatetaan valaista ja siellä voi olla runsaasti ohjelmaa sekä erilaisia kahvittelupaikkoja.

Yleensä ne ovat kuitenkin keskellä luonnon helmaa. Kanadan Albertassa on runsaasti metsää ja järviä. Esimerkiksi Lake Louisen, Johnson Laken ja Carrot Creekin vesistöt muuttuvat talviaikaan ihastuttaviksi luisteluareenoiksi. Yhdysvalloissa yksi suosituimmista on Mirror Lake New Yorkin osavaltiossa.

Vänern on Euroopan unionin alueen suurin järvi ja se sijaitsee Ruotsissa. Siellä on runsaasti pakkastalvena ulkoiluaktiviteetteja, joista luistinradat ovat yksi. Suomessa on suuri retkiluistelurata perinteisesti ainakin Tampereen Näsijärvellä. Sveitsissä puolestaan voi luistella vuoristomaisemissa alppijärvissä esimerkiksi Silvaplanassa tai Genevenjärvellä. Itävallassa kannattaa suunnistaa Weissenseen järvelle.