Rovaniemellä jyllää salmonella – todettu jo 18 tartuntaa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Rovaniemellä on todettu salmonellatartuntoja useassa eri päiväkodissa ja koulussa. Rovaniemellä on todettu uusia tartuntoja viime viikon jälkeen seitsemän kappaletta. Yhteensä tartuntoja on todettu 18 henkilöllä.

Lähes kaikilla sairastuneilla oireet ovat alkaneet marraskuun lopulla, joten altistuminen salmonellabakteerille on tapahtunut sitä ennen tai sairastumisjaksojen aikana. Tartunnan alkuperä ei toistaiseksi ole selvillä. Tartuntojen aiheuttajaa on jäljitetty potilasnäytteiden, tiloista otettujen pintanäytteiden sekä ruokanäytteiden lisäksi myös sairastuneiden potilashaastatteluilla.

Salmonellatartunnan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Osalla sairastuneista oireet voivat olla vakavia. Tartunta leviää ruoan välityksellä, eikä se tartu herkästi ihmisestä toiseen. Tartuntoja voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja wc-tilojen puhdistamisella.