Luokkakokous 3 -elokuvan ensi-ilta siirtyy: ”Tilanne on muodostumassa koko alalle kestämättömäksi”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily -elokuvan ensi-ilta siirtyy koronatilanteen ja taloustilanteen vuoksi. Tuotantoyhtiö Solar Films ilmoitti asiasta tänään, eikä elokuvan ensi-illan ajankohdasta ole vielä tietoa.

– Vuosi 2020 oli elokuvateattereille ja julkaistuille elokuville taloudellisesti erittäin raskas. Toimialan liikevaihto laski erilaisten rajoitusten myötä alle puoleen normaalista ja osansa tappioista saivat myös kotimaiset elokuvat, jotka elokuvateattereiden kapasiteettirajoituksista huolimatta saivat ensi-iltansa, Solar Filmsin toimitusjohtaja Jukka Helle kertoo.

– Solar Films julkaisi vuonna 2020 kolme elokuvaa, jotka kaikki kärsivät tilanteesta. Samanlaista riskiä ja ennakoimattomia tappioita ei keväällä 2021 ole mahdollista ottaa, ja siksi julkaisusuunnitelmaa on pakko muuttaa. Ei ole näköpiirissä, että elokuvateattereihin suhtauduttaisiin keväällä mahdollisten rajoitusten osalta toisin kuin nyt, vaikka teatterit ovatkin suoriutuneet turvallisuuden näkökulmasta hyvin. Yhtään tartuntaketjua ei niistä ole raportoitu, Helle jatkaa.

Samoilla linjoilla on myös elokuvaa levittävä Nordisk Film.

– Tilanne on todella surullinen koko elokuva-alalle. Elokuvateattereiden ohjelmistoja on nyt syksyllä ylläpidetty pitkälti kotimaisen elokuvan voimin. Se on kuitenkin käynyt yksittäisille yrityksille äärimmäisen raskaaksi, sillä useat lanseeraukset ovat rajoitusten vuoksi jääneet kauas tavoitteistaan, Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman kommentoi.

– Tänä vuonna ala on pandemian vuoksi menettänyt lipputuloja jo arviolta 53 miljoonaa, ja se kaikki on pois alalta, joka on iso työllistäjä. Esimerkiksi kuluvan joulukuun pitäisi olla koko alan huippusesonki. Nyt kuitenkin elokuvateattereiden lipputulot tulevat tippumaan edellisvuoden joulukuuhun verrattuna arviolta 97 prosenttia. Tilanne on muodostumassa koko alalle kestämättömäksi, Nyman jatkaa.