Seksuaaliterapeutti lohduttaa suomalaisia: ”Yhdyntä kestää tavallisesti enintään 7 minuuttia”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Noin 60 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä parisuhteen seksin kestoon. Kuitenkin joka kymmenes kokee kumppaninsa laukeavan turhan nopeasti ja 12 prosenttia puolestaan liian hitaasti. Seksivälineliike Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti lohduttaa, että ihmisillä saattaa olla virheellinen käsitys seksin ideaalisesta kestosta.

Tavanomaisesti yhdyntä kestää vain viidestä seitsemään minuuttia. Monille tämä tieto tulee täytenä yllätyksenä, sillä rakastelun oletetaan kestävän reippaasti pidempään. Suomalaisille tehdyn kyselyn mukaan etenkin naiset haluaisivat pidempikestoisen seksisession. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan taustalla saattaa olla pornon luoma harha.

– Laukeaminen on aina yksilöllistä ja jopa tilannekohtaista. Vaikka herkkä siemensyöksy on miesten yleisin seksuaalinen toimintahäiriö, miehen nopeaksi koetun laukeamisen syynä ei ole aina lääketieteellinen ongelma. Esimerkiksi jännitys uuden kumppanin kanssa voi saada aikaan sen, että laukeaminen tapahtuu jo yhdynnän ensihetkillä tai jopa ennen sitä, Lavikainen sanoo.

– Seksi tuntuu olevan monille melko orgasmikeskeistä ja esimerkiksi molempien yhtäaikainen orgasmi yhdynnässä saatetaan nähdä tavoittelemisen arvoisena asiana. Se, että näinkin moni kokee jonkin asteista tyytymättömyyttä kumppanin nopeammasta tai hitaammasta laukeamisesta, kertoo osin siitä, kuinka epärealistisia odotuksia seksiin ladataan. Suorittamisen sijaan tärkeämpää olisi keskittyä aitoon läsnäoloon sekä ajattelemaan, että seksi voi olla myös paljon muutakin kuin yhdyntää, Lavikainen korostaa.