Villinä luonnossa elävä minkki sairastui koronaan – eli turkistarhan läheisyydessä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Marraskuussa uutisoitiin, että Tanska oli määrännyt kaikki maan 17 miljoonaa tarhaminkkiä lopetettaviksi. Syynä on pelko minkkitarhoilla havaitun koronaviruksen mutatoituneen version leviämisestä ihmisiin. Sama päätös tehtiin myös Epanjassa, jossa 100.000 minkkiä määrättiin lopetettavaksi heinäkuussa mutatoituneen koronaviruksen vuoksi.

Koronavirusta on löytynyt jo monista vankeudessa elävistä eläimistä Yhdysvalloissa. Tarhaminkkien lisäksi virusta on löydetty People-sivuston mukaan myös tiikereiltä, leijonilta, kissoilta ja koirilta. Nyt koronavirusta on löydetty myös vapaina luonnossa eläviltä eläimiltä.

Yhdysvalloissa alettiin testaamaan koronaviruksen varalta eläimiä, jotka elivät vapaina alueilla, joiden läheisyydessä oli positiiviseksi testattuja vangittuja eläimiä. Nyt Utahissa löytyi vapaana turkistarhan läheisyydessä elävä minkki, jolta löydettiin positiivinen koronavirustartunta. Samalta alueelta testattiin muitakin eläimiä, mutta pelkästään yksi minkki oli sairastunut. Kyseinen yksilö on ensimmäinen luonnossa vapaana elävä minkki, jonka on nyt todettu saaneen koronavirus.