Olut kuuluu joulupöytään – vuosisatoja vanha perinne elää edelleen

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Olut oli ennen jokaisessa pirtissä valmistettu taloustuote, joka kuitenkin kärsi kieltolain aikakaudella. Nykyään suomalainen panimoteollisuus on maailman huippuluokkaa ja kansalaiset suosivat erityisesti pienpanimotuotteita nautiskeluun. Humalahakuisuus ei ole pääasia.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toteutti kyselyn, jonka mukaan joka toiseen suomalaiseen joulupöytään katetaan tänä jouluna olutta. Lager on suosikkilaatu, joista tummaa suositaan kinkun kanssa ja vaaleaa kalaruokien kanssa. Lageria juodaan mieluiten myös juustojen kanssa, mutta myös Indian Pale Ale (IPA)- ja American Pale Ale (APA) -tyyppiset oluet sopivat yhdistelmäksi. Suklaan kanssa parhaiten sopii portteri tai stout.

– Jouluruoka kostuu hyvinkin perinteisistä ruuista, ja olut on kuulunut suomalaiseen joulupöytään jo vuosisatojen ajan. Samoin lähiruuan suosiminen on noussut trendiksi, joten myös omalla paikkakunnalla tai maakunnassa valmistettu olut sopii niiden kanssa. Ratkaisevin valintakriteeri on kuitenkin oluttyyppi, joka sopii nimenomaan jouluna syötävien ruokien kanssa, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.