Joulupyhät voivat lisätä väkivallan uhkaa perheissä – Suomessa on 19 turvakotia avoinna

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Eppu Normaalin kappale Murheellisten laulujen maa on monelle valitettavan totta. Työttömyys, viina, kirves ja perhe on tänä vuonna ajankohtaisempi kappaleen säe kuin moneen vuoteen koronaviruspandemian ajettua ihmisiä entistä ahtaammalle. Viranomaiset ovat auttamassa myös jouluna.

– Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten 19 turvakotia ovat auki myös jouluna. Lisäksi avopalvelut sekä chat auttavat lähisuhdeväkivaltatilanteissa vuodenvaihteen juhlapyhinä. Turvakodit on tarkoitettu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille aikuisille ja lapsille. Avopalvelut auttavat kaikkia väkivallan osapuolia eli aikuista tekijää ja kokijaa sekä lasta tai nuorta. Jos ilmapiiri kotona on riitainen, voi omaa ja perheen turvallisuutta parantaa etukäteen keskustelemalla ammattiauttajan kanssa chatissa, Ensi- ja turvakotien liitosta kerrotaan.

Avun tarve on kaikkiaan kasvanut korona-aikana. Vaikka jouluna tilanteet ja ongelmat voivat perheissä kärjistyä, turvakodeissa tämä ei tavallisesti ole näkynyt avuntarvitsijoiden kasvuna. Usein perheen yhteistä joulua pidetään niin tärkeänä, että kotona sinnitellään väkivallasta tai sen pelosta huolimatta.

– Apua hakevien määrä kasvaa yleensä vasta lomakausien jälkeen. Usein merkittävänä tekijänä on huoli lapsista. Väkivalta perheessä vaikuttaa kuitenkin aina myös lasten elämään, vaikka he eivät itse olisi suoraan väkivallan kohteena. Turvakodista apua saavista noin puolet on lapsia, sanoo kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen Ensi- ja turvakotien liitosta.