Päihdetyöntekijät huolissaan: ”Avunpyyntöjen määrä lähes tuplaantunut”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa. Tarkoituksena on edistää terveitä elämäntapoja kaikissa ikäryhmissä. Nyt järjestöstä kerrotaan, että yhteydenottojen määrä on lähes tuplaantunut tänä vuonna viime vuoteen verrattuna.

Yhdistyksen maksuton neuvontapuhelin päivystää numerossa 0800 90045 joka päivä, ympäri vuorokauden. Vastattujen puheluiden määrä on noussut 30 prosenttia, mutta soittoyritysten määrä on noussut vuoden aikana 40 prosenttia.

– Vaikka osa soittoyrityksistä saattaa tulla samoilta ihmisiltä, jotka yrittävät päästä lävitse monta kertaa peräkkäin, niin selvää on, että avun tarve on kasvanut paljon. Monilla on tänä vuonna päihteiden käyttö lisääntynyt entisestään, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Minttu Tavia Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Päihteiden käytön kasvu on kuulunut myös läheisten soitoissa eli huolissaan olevien vanhempien, lasten tai puolisoiden yhteydenotoissa. Koronavuonna soittajilla on ollut suuri tarve keskustella jonkun kanssa, monilla on ahdistusta ja joillakin itsetuhoisuutta. Päihdetyöntekijät toivovat, että ihmiset ottaisivat yhteyttä tarpeeksi ajoissa.