Suomen tulli tutki kynttilöitä – kaikki kakkukynttilät määräysten vastaisia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Tulli valvoo, että markkinoilla olevat kynttilätuotteet vastaavat niille asetettuja turvallisuusvaatimuksia. Kynttilöistä testataan niiden paloturvallisuutta. Tullilaboratoriossa on tämän syksyn aikana otettu tutkittavaksi 44 erilaista kynttilätuotetta. Kaikki 15 tutkittua kakkukynttilää todettiin määräysten vastaisiksi.

Yleisin kakkukynttilöissä havaittu virhe oli steariinin valuminen pian kynttilän sytyttämisen jälkeen. Elintarvikkeeseen valunut kynttilämassa pilaa kakun ja voi jopa aiheuttaa haittaa terveydelle. Harvoissa kakkukynttilöissä oli steariinin valumisen estävä jalusta, tai jalusta oli liian pieni.

– Joissakin kakkukynttilöissä liekin todettiin olevan liian korkea, ja joidenkin kakkukynttilöiden lanka katkesi kesken palamisen. Tämä on huono asia, koska kytevää lankaa voi tippua elintarvikkeeseen tai alustalle, joka voi syttyä palamaan. Palava kaatuva lanka voi myös sytyttää kynttilämateriaalin palamaan, kuten eräälle kimalteella päällystetylle kakkukynttilälle tapahtui, Tullista kerrotaan.

Tutkimuksissa havaittiin myös, että joidenkin eläimiä tai hedelmiä muistuttavien kakkukynttilöiden ulkokuori syttyi testattaessa palamaan, ja koiran muotoinen kakkukynttilä aiheutti allaspalon. Allaspalolla tarkoitetaan höyrystyneen steariinin palamista, jonka vuoksi tuli saattaa kasvaa vaarallisen korkeaksi ja kuumaksi. Tullin mukaan kakkukynttilöissä menee ulkonäkö usein turvallisuuden edelle.