Shrek ja Yön ritari valittiin kulttuurillisesti merkittävien elokuvien listalle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Animaatiokomedia Shrek on päässyt merkittävien elokuvien listalle Kummisedän, Ben Hurin, 2001: Avaruusseikkailun ja Schindlerin listan kaltaisten nimikkeiden joukkoon. Se valittiin Yhdysvaltalaisen National Film Registryn arkistoon 25 muun elokuvan joukossa.

National Film Registryyn valitaan vuosittain maksimissaan 25 elokuvaa, joita pidetään kulttuurillisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävinä. Elokuvat nimeää Yhdysvaltojen kongressin kirjastonhoitaja, joka on vuodesta 2016 saakka ollut Carla Hayden.

Mike Myersin, Cameron Diazin ja Eddie Murphyn tähdittämän Sherkin lisäksi National Film Registryyn valittiin tänä vuonna muun muassa Yön ritari, Kellopeliappelsiini, The Blue Brothers, The Hurt Locker, Grease ja Kultainen käsivarsi. Pitkien, fiktiivisten elokuvien lisäksi jo 800 nimikkeen pituiseen elokuva-arkistoon valitaan vuosittain esimerkiksi lyhytelokuvia, sarjaelokuvia, kokeellisia elokuvia ja dokumentteja.