10 000 vuotta sitten kadonneen villasarvikuonon ruumis löytyi Siperiasta – harvinaisen hyvin säilynyt

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Siperian ikiroudasta paljastuu aika-ajoin hämmästyttävänäkin hyvin säilyneitä esihistoriallisten eläinlajien jäänteitä. Nyt tutkijat ovat löytäneet pohjoiselta Venäjältä villasarvikuonon ruumiin.

Villasarvikuono löydettiin sulavasta ikiroudasta Sahan tasavallasta. Eläimen pehmytkudoksesta osa on säilynyt vahingoittumattomana. Villsarvikuonon uskotaan Associated Press -uutistoimiston mukaan kuolleen hukkumalla 3-4 vuoden ikäisenä.

Ruumis on noin 20 000 – 50 000 vuotta vanha, mutta sen tarkka ikä selviää myöhemmin radiohiiliajoituksessa laboratoriotutkimuksissa. Lähialueelta löydettiin hyvin säilynyt villasarvikuonon ruumis myös vuonna 2014. Nykyisille Afrikassa ja Aasiassa eläville sarvikuonoille sukua olleet, noin 10 000 vuotta asitten sukupuuttoon kuolleet karvaiset villasarvikuonot kykenivät elämään äärimmäisen kylmissäkin olosuhteissa.