Nörtti ei ole enää haukkumasana – vain harva saa kantaa kunnianarvoisaa titteliä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Nörtti on tarkoittanut perinteisesti videopelikulttuuriin ja teknologiaan mieltynyttä valkoihoista ja silmälasipäistä heteromiestä. Nykyään termiä voidaan pitää jopa ihailtavana, sillä nörtit ovat nousseet arvokkaampaan asemaan yhteiskunnassa.

– Suuret Hollywood-elokuvat ja älypuhelimet ovat kuitenkin tehneet Marvel-sankarit, Star Wars -universumin ja digitaaliset pelit kaikille tutuiksi. Kasvava suosio on tuonut mukanaan uusia faneja ja tekijöitä, jotka edustavat laajasti eri sukupuolia ja kulttuuritaustoja, sarjakuvatutkija FT Katja Kontturi kertoo Jyväskylän yliopistosta.

Aiemmin ”nörttimäisinä” pidetyt harrastukset ja mediatuotteet ovat uudella vuosituhannella saavuttaneet jatkuvasti laajempaa suosiota maailmanlaajuisesti. Siksi myös poliittiset kiistat ja rajanvedot ovat heijastuneet niihin entistä voimakkaammin. Vielä 1900-luvun lopulla ”nörtti” oli haukkumasana, mutta nyt kiistellään siitä, kuka saa kutsua itseään todelliseksi nörtiksi.