Hyvinvointilääkäri: Ota vähintään vartti omaa aikaa joka päivä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

BBC:n asiantuntijalääkäri Rangan Chatterjee nostaa rentoutumisen yhdeksi terveyden peruspilariksi ravinnon, liikunnan ja unen oheen. Hän on julkaissut vastikään teoksen Terveys tasapainoon – 4 avainta parempaan elämään, joka sisältää runsaasti parempaan oloon tähtääviä, konkreettisia vinkkejä, jotka on helppo sovittaa omaan elämäntilanteeseen.

Chatterjeen mukaan yksi nykyajan merkittävimmistä ongelmista on päivittäisten rentoutumisrutiinien puute, sillä rentoutuminen vaikuttaa terveyteen ratkaisevasti. Kirja opastaakin varaamaan kalenterista 15 minuuttia omaa aikaa joka päivälle. Tavoitteena on saada rentoutuminen, uni, liikunta ja ravitsemus tasapainoon jokaiselle parhaiten sopivalla tavalla.

– Tee mitä tahansa mistä nautit ja mikä rentouttaa sinua, kunhan noudatat kolmea sääntöä: Ensiksikin tee jotakin, mikä on vain ja ainoastaan sinua itseäsi varten. Toiseksi, et saa käyttää rentoutumishetken aikana puhelinta, tablettia tai tietokonetta. Ja kolmanneksi, et saa tuntea syyllisyyttä omasta ajasta, hän neuvoo kirjassaan.

– Pienistä muutoksista tulee uusia tapoja ja uusista tavoista syntyy hyvä terveys. Jos 10 minuutin meditaatio tuntuu vaikealta, aloita minuutilla. Jos sokerin vähentäminen tuntuu mahdottomalta, aloita jollakin muulla. Onnistumisen avain piilee tasapainossa.