Nyt tulee reilusti lunta – keskiviikkoon mennessä jopa 40 senttiä lisää

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kunnon talvea on odotettu hartaasti, sillä viime vuonna syksyinen harmaus tuntui jatkuvan lokakuusta maaliskuuhun saakka eteläisemmässä Suomessa. Nyt lunta kuitenkin tupruttaa taivaan täydeltä koko alkuviikon.

Ilmatieteen laitoksen sunnuntaina 10. tammikuuta tekemän ennusteen mukaan etelässä ja lounaassa sataa runsaasti lunta maanantai-illasta aina pitkälle keskiviikkoon. Lunta kertyy keskiviikkoon mennessä maan eteläosaan sekä Satakuntaan ja Pirkanmaalle noin 30–40 senttimetriä, paikoin enemmänkin.

– Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi laajalti etelässä ja lounaassa. Lumi sataa voimakkaan tuulen kera, ja keliolosuhteita vaikeuttaa kinostuvan lumen lisäksi sakean lumisateen ja pöllyävän lumen heikentämä näkyvyys. Lisäksi varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi koitua sähkökatkoja, sanoo meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.