Poliisi varoittaa: ”Älä mene pankin sivuille hakukoneen kautta”

Digi Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi varoittaa kansalaisia käyttämästä hakukoneita pankkisivujensa etsimiseen ja sen kautta kirjautumiseen. Ainakin Nordean nimissä on tehty uudentyyppisiä huijauksia, joissa hakukone ohjaa väärennetyille kalastelusivuille. Poliisi sai ensimmäiset ilmoitukset huijauksista tammikuun viimeisellä viikolla.

Hakukone Bingin kymmenen ensimmäisen tuloksen joukossa on useita huijauksia. Hakutulos ohjaa sivustolle, joka näyttää Nordean verkkopankilta. Tällä hetkellä Nordean tiedossa on yli viisikymmentä uhria, jotka ovat antaneet verkkopankkitunnuksensa kalastelusivulle ja joilta on näin anastettu rahaa.

– Kyseessä on uusi tekotapa, joka on suunniteltu ammattimaisesti. Varat on siirretty ulkomaille ja myös nostettu automaatista ulkomailla. Suurin anastettu summa liikkuu yli 15.000 eurossa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu.

Poliisi kehottaa olemaan erityisen tarkkana hakukonetulosten kanssa. Varminta on mennä suoraan oman pankin sivuille.