Käsityöt kunniaan kestävässä kehityksessä: ”Korjaa, paikkaa ja parsi”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ennen kun tavara meni rikki se korjattiin. Nykyään ostetaan uusi tilalle. Ihmisten tulisi enemmän kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen ja ekologisuuteen, siksi vuoden käsityöteemana onkin korjaaminen, paikkaaminen ja parsiminen.

– Parsimisen ja paikkauksen nosto vuoden käsityötekniikaksi avaa myös keskustelua tekstiilien laadusta ja kestävyydestä yleensä. Laadukasta ja rakasta vaatetta on mielekästä korjata ja huoltaa, kun taas huonolaatuinen vaate ei välttämättä pelastu edes korjaamisella. Paikkaamistaitoa tarvitaan myös muussa kuin vaatteiden korjauksessa, Taitoliitto kertoo vuoden käsityötekniikasta.

Näkyvä paikkaaminen, kansainvälisesti terminä ”Visible mending” tunnettu korjaaminen on tämän ajan trendi. Kun ennen paikasta koitettiin tehdä huomaamaton, nyt korjaaminen ja näkyvä paikka on kannanotto kestävän kuluttamisen puolesta ja sen annetaan reilusti näkyä. Paikkaamiseen käytetään erottuvia, värikkäitä lankoja ja kankaita ja paikkaamisella voidaan myös koristella vaatetta. Sashiko-kirjonta on tästä hyvä esimerkki, se vahvistaa kulunutta vaatetta, mutta samalla antaa vaatteelle aivan uuden ilmeen.